More Website Templates @ TemplateMonster.com. November 21, 2011!

Music Club Apollo

Marián Grexa

Napsal Martin Slatkovský 13. 2. 2011 Ne 10:13 v kategorii News. Připojeno 1 komentář.

imgp0693-nahledMarián Greksa sa narodil v roku 1959, popri základnej škole chodil na hodiny klavíra, ale hra na tento nástroj ho veľmi nenadchla. Počas štúdia na gymnáziu hrával v študentských kapelách Vákuum, Katastrofa, Nervy (spolu s Maťom Ďurindom a Andrejom Šebanom) a Tonic chvíľu na bicie, potom štyri roky na basovú gitaru.

V roku 1981 spolu s gitaristom Andrejom Šebanom založil hardrockovú skupinu Demikát, s ktorou vystupoval dva roky. Pri svojom rozlúčkovom koncerte táto skupina, ktorá nemala vydaný oficiálny hudobný album, iba jeden singel („Puberta Blues“/ „Kráľovstvo krivých zrkadiel“), vypredala bratislavský PKO. V roku 1983 sa skupina Demikát rozpadla, Marián Greksa skončil štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Komenského a dostal príležitosť spievať so skupinou Modus Janka Lehotského, s ktorou nahral albumy Najlepšie dievčatá a Každý niečo hrá. Z Modusu nastúpil na vojenskú službu, po ktorej nahral spolu s Borisom Filanom, Andrejom Šebanom a Pecim Uherčíkom svoj prvý sólový album z názvom Demikát. Na tomto albume je jeho známy hit „Amerika, Afrika“ a aj skladby, pre ktoré hudbu zložil Jožo Ráž („Ako sa hľadá bubeník“), či Ján Baláž („Maškarné pleso“). Počas Nežnej revolúcie v roku 1989 vyšiel Greksovi jeho druhý sólový album, produkovaný Henrym Tóthom, s názvom Amnestia v blázinci. Začiatkom 90. rokov si Marián Greksa zarábal hraním po baroch, neskôr aj ako diskdžokej v zahraničí (Rakúsko, Nemecko, Švajčiarsko, Kanárske ostrovy). V roku 1995 vyšiel skupine Demikát album Grejtst Hic. V tomto období došlo ku krátkemu comebacku tejto kapely, po skončení ktorého vzniklo zoskupenie Grexa, v ktorom striedavo hrali: Emil Frátrik (bicie), Mišo Kovalčík (gitara), Henry Tóth (basgitara), neskôr aj David Onvualu, Vadim Bušovský, Boris Brna a Attila Béreš. Marián Greksa účinkoval v muzikáloch Krysař, Hamlet a Kleopatra. Popri divadle hráva v kluboch a na firemných večierkoch spolu s hudobnými zoskupeniami ako je Grexabat (v roku 2007 jedna z predskupín koncertu Deep Purple), či akustické duo Psycho 3P s Mišom Kovalčíkom a violončelistom, ktoré hrá coververzie známych hitov od Boba Marleyho cez The Beatles až po Metallicu.

Osobný život

Marián Greksa je ženatý a má dvoch synov. Je športovo založený, jeho obľúbenou aktivitou je inline korčuľovanie na čunovskej hrádzi a vodné športy.

Diskografia

So skupinou Modus

  • 1984 – Najlepšie dievčatá
  • 1985 – Každý niečo hrá

    Sólové albumy

  • 1986 – Demikát
  • 1990 – Amnestia v blázinci
  • 1995 – Grejtst Hic
  • 2003 – Grexabat
  • imgp0694-nahled

** zdroj:wikipedia**